Όσοι αγνοούν το βάθος των νοημάτων που φέρει η ΑΘΗΝΑ/ΣΟΦΙΑ/ΝΟΗΣΗ, δε θα μπορέσουν να κατανοήσουν τις έννοιες των τεσσάρων αρετών (φρόνηση, ανδρεία, σωφροσύνη, δικαιοσύνη) που πέρασαν και στην χριστιανική παράδοση. Φρόνηση!!! Εκ του ρήματος "φέρω"!! Αχ και να ξέραμε!! Σε ποια "φορά" (νοητική περιφορά) κινείται η προσευχή μας; Γιατί δεν μας τα είπαν να τα γνωρίζουμε (χριστιανοί ή μη χριστιανοί, εθνικοί ή μη εθνικοί);
Οι παλαιοί Έλληνες γνώριζαν πάρα πολύ καλά την αρετή και την αθανασία της ψυχής. Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς κουβαλούσε πάνω του όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των παθών της ανθρώπινης ψυχής. Να θυμηθούμε ότι ο ΔΙΑΣ (συμπαντικός νους) έκανε 9 "γάμους". Η πρώτη σύζυγος του Δία ήταν η Μήτις (η εγρήγορση του νου), την οποία "κατάπιε". Από τότε συνελήφθη στο κεφάλι του Δία η Αθηνά. Ακολούθησαν οκτώ σύζυγοι με τους οποίους έκανε 26 παιδιά και τελευταία γεννήθηκε η Θεά Αθηνά! Όλο το διάστημα μεταξύ των γάμων και των παιδιών που έκανε ο Δίας η Αθηνά κυοφορούνταν στο κεφάλι του Δία.
Μετρήστε Σοφία:
9 σύζυγοι
27 τέκνα του Δία (τρεις εννεάδες παιδιά)
Τι κουβαλά μαζί της η Θεά Αθηνά:
Τα περισσότερα στοιχεία που φέρει το άγαλμα της Αθηνάς είναι τα πάθη της ανθρώπινης ψυχής τα οποία γιατρεύει η Σοφία/Νόηση της Αθηνάς μέσω των αρετών με μεθοδικό τρόπο.
Όλοι οι άνθρωποι είναι Ηνίοχοι (έχουν λογιστικό μέρος της ψυχής) με δύο άλογα (ένα λευκό=θυμικό μέρος της ψυχής και ένα μαύρο=επιθυμητικό μέρος της ψυχής). Το μαύρο άλογο είναι το επιθυμητικό/ενστικτώδες μέρος της ψυχής, αυτό που βαρύνει την ανθρώπινη ψυχή, επηρεάζει τον λευκό ίππο και παρασύρει τον άνθρωπο στη διάπραξη κακιών και αισχρών πράξεων.
Η θεά κρατεί στο δεξί της χέρι δόρυ, στο αριστερό φέρει ασπίδα, στην οποία υπάρχουν οι αμαζόνες και ένα μαύρο άλογο. Η υπερνόηση (Αθηνά) είναι αυτή που συνδιαλέγεται μαζί του και το εξημερώνει ώστε να υπηρετεί τον νου και το σύνολο του άρματος της ψυχής. Το κράνος προστατεύει τον νου από τις κακές σκέψεις φανερώνοντας τους κινδύνους για την ψυχή και σε φυσικό αλλά και σε πνευματικό επίπεδο.
Στα πόδια της Θεάς υπάρχουν Κένταυροι που συμβολίζουν τους άνδρες με ψυχικά πάθη και τις αμαζόνες, τις γυναίκες με ψυχικά πάθη. Η πορεία του ανθρώπου είναι ανοδική προκειμένου να ανέβει επίπεδα , να φθάσει στο κεφάλι της Θεάς και να καταστεί αγνή και ενάρετη η ψυχή του.
Οι όφεις και οι ίπποι που έχει η Αθηνά πάνω της είναι ανθρώπινα πάθη τα οποία μεταμορφώνει η Αθηνά σε ενάρετες καταστάσεις. Γενικά σε όλους τους αρχαίους ναούς υπάρχουν όφεις και ίπποι, προκειμένου ο εισερχόμενος να ενθυμείται την διττή κατάσταση του εαυτού του (ψυχή και σώμα με ανθρώπινα πάθη και κακίες) και τις αδυναμίες του, ώστε να παραμένει ταπεινός και να σκέφτεται διαρκώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη ζωή του.
Ο διπλωμένος Όφις είναι η κυκλική δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη πορεία μέσω συλλογισμών και προσευχής (πλανήτες, ήλιοι, κ.λπ) που πρέπει να εκτελέσει η ανθρώπινη ψυχή (ημερονύκτιο, μήνας και έτος,σύμφωνα με τους συμπαντικούς νόμους).
Είναι τόσα λίγα αυτά που έγραψα για το αριστούργημα του αγάλματος της Θεάς Αθηνάς και τα νοήματα που φέρει, όσο χώρο ακριβώς καταλαμβάνει μια σταγόνα νερό στον ωκεανό του ΠΑΝΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ των όντων και του Φωτός. Αξίζει πολλά που δεν αναφέρθηκαν, για να τα ανακαλύψουμε και ο καθένας ξεχωριστά.
Πρόκειται ασφαλώς για τον δρόμο της Φιλοσοφίας που οδηγεί στην Αρετή και το Κάλλος...